İTÜ’nün yapay zekâlı savunma sistemi dünya ikincisi: Dostu düşmanı ayırt ediyor
İTÜ Öğrencilerinden Yapay Zeka Tabanlı Savunma Sistemi Dünya İkincisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri tarafından 2021 yılında kurulan APİG TECH takımı, ‘Agile Hunter’ projesiyle dikkat çekiyor. Takım, dünya genelinde artan savaş ortamlarında can kaybını en aza indirmeyi hedefleyen yapay zeka tabanlı bir savunma sistemi geliştirdi. 14 kişilik ekip, bu sistemle birlikte Uluslararası Fibonacci Robot Olimpiyatları’nda dünya ikincisi oldu.
İTÜ Fen-edebiyat Fakültesi Matematik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi ve takım kaptanı Emirhan Çakır, ‘Agile Hunter’ sistemini şu şekilde açıkladı:
Atış Kararı İçin Yapay Zeka Devreye Giriyor
“Operatörlerin atış kararı verirken zaman kaybetme riski vardır. Bu nedenle tamamen yapay zeka tarafından yönlendirilen bir sistem geliştirdik. Sistem, sahaya konumlandırıldığında kameradaki görüntülerden yola çıkarak dost ve düşmanları ayırt edip hızlı şekilde atış kararı alabiliyor. Farklı parametreler kullanarak karar veren yapay zeka, tehlike algıladığında operatörü uyarıyor ve gerektiğinde müdahale ediyor. Ancak atış yetkisi operatöre aittir. Sistemimiz, araçlara kolayca entegre edilebilecek şekilde tasarlandı.”
Düşmanı Tanımlamakta Başarılı
Emirhan Çakır, “Sistemimiz, sadece uyarı vermekle kalmıyor, aynı zamanda tehlike algıladığı kişiler hakkında detaylı bilgi sunabiliyor. Bu özellik sayesinde yarışmada başarılı olduk. Geçtiğimiz aylarda yaşanan saldırılar bizi güncelleme yapmaya yönlendirdi. Eğer sistemimiz o anda devrede olsaydı, güvenlik güçlerine hızlıca uyarı göndererek saldırının önüne geçebilirdi.”
Uluslararası Fibonacci Robot Olimpiyatları Nedir?
Fibonacci Uluslararası Robot Olimpiyatları, İtalya’nın ev sahipliğinde düzenlenen büyük bir etkinliktir. 29 ülkeden gençlerin katıldığı yarışma, farklı kategorilerde gerçekleşmektedir. Türkiye adına başarılı bir şekilde yarışan İTÜ ekibi, gelecekteki projeler için uluslararası platformda fırsatlar elde etmiştir.