Jüpiter Ve Dünya’nın Ortak Özelliği Keşfedildi
NASA’nın Juno uzay aracının çektiği görüntüler, Jüpiter’deki devasa siklonların Dünya’nın okyanuslarına benzeyen bir mekanizmaya sahip olduğunu ortaya koydu. Jüpiter, Dünya’dan en az 11 kat daha büyük olmasına rağmen, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmasıyla biliniyor ve yıllar süren fırtınalarıyla ünlüdür.
JÜPİTER BİR GAZ OKYANUSU
2022’de yapılan bir çalışma, Jüpiter’deki siklonlardaki konveksiyon biçiminin Dünya’daki fırtınalara benzediğini bulmuştu. Yeni bir çalışmada, bu benzerlikler daha da derinlemesine incelendi. Araştırmayı yürüten Lia Siegelman, Jüpiter’in aslında bir gaz okyanusu olduğunu belirterek başladı.
Araştırmacılar, Jüpiter’in yörüngesindeki uzay sondası Juno’nun sağladığı görüntülerde gezegenin girdapları arasında bulunan filamentleri analiz etti. Bu filamentlerin, Dünya’nın okyanus ve atmosferindeki cepheler gibi davrandığı bulundu.
Nature Physics dergisinde yayımlanan çalışmada, bu filamentlerin Jüpiter’in iç kısmından üst atmosfere ısı enerjisinin taşınmasını sağladığı belirtildi. Araştırmacılar, filamentlerin, devasa siklonların temel itici gücü olan konveksiyonun ihtiyaç duyduğu enerjinin yaklaşık yüzde 25’ini ve gezegenin dikey yöndeki ısı aktarımının yüzde 40’ını sağladığını tespit etti.
DİĞER GÖKCİSİMLERİNDE DE BULUNABİLİR
Siegelman, “Cephelerin ve konveksiyonun Dünya ve Jüpiter’de etkili olduğunu görmek büyüleyici” dedi ve bu süreçlerin diğer gökcisimlerinde de bulunabileceğini ekledi. Bu keşfin, Dünya’daki fiziksel mekanizmaların evrende başka yerlerde de geçerli olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti.